Detta ämne känns just nu mycket aktuellt, med tanke på den ovanligt stora mängden rapporterade inbrott i våra trakter. Vi vill därför passa på att dela med oss av några tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa till att minska risken för att utsättas för brott riktade mot fastigheter.
Att äga ett eget hem eller en fritidsbostad är en dröm för många, men det innebär också ett ansvar att skydda fastigheten mot olika risker. Inbrott, skadegörelse, brand och fuktskador är bara några av de hot som kan orsaka stora problem och kostnader.
Särskilt fritidsbostäder, som ofta står obevakade under längre perioder, blir utsatta för brott. Här delar vi med oss av viktig information, baserad på finska förhållanden och statistik, för att hjälpa dig att säkra dina fastigheter.
Inbrott och skadegörelse sker ofta när fastigheter står obevakade, och för fritidsbostäder är risken särskilt hög under lågsäsong.
Enligt brottsstatistik i Finland sker dock även många bostadsinbrott under dagtid, när de boende är på jobbet, eller under semesterperioder när bostäderna lämnas tomma. Tjuvar föredrar dessa tider eftersom risken att bli upptäckta är låg. Helger och storhelger, då många lämnar sina hem, innebär också ökade risker. Brott som skadegörelse sker oftare om bostaden ser övergiven ut.
Att be grannar att titta till bostaden eller att själv regelbundet besöka fritidshuset kan hjälpa. En annan lösning är att installera automatiska lampor som tänds och släcks under olika tider på dygnet. Detta skapar en illusion av närvaro, vilket kan minska risken för brott.
Att regelbundet tömma postlådan hjälper också till att göra bostaden mindre attraktiv för oönskade gäster.
De flesta inbrott sker genom att tjuvarna tar sig in genom dörrar och fönster. Att installera säkra lås och se till att dessa fungerar på både dörrar och fönster är en enkel och kostnadseffektiv metod för att öka säkerheten.
Om värdefulla föremål är synliga genom fönstren, kan de locka till sig brottslingar. Förvara smycken, mindre elektronikprylar och andra värdesaker på en säker plats, helst utom synhåll från fönster.
Ett effektivt larmsystem avskräcker potentiella inbrottstjuvar, speciellt om systemet är direkt uppkopplat till ett bevakningsföretags larmcentral, vilket innebär att en väktare kan skickas ut till platsen vid eventuella larm.
Att ha ett larmsystem minskar risken för inbrott avsevärt, särskilt om det syns tydligt att fastigheten är larmad och att väktare rycker ut vid larm.
Många försäkringsbolag ger dessutom rabatter på vissa typer av försäkringar ifall ett ordentligt larmsystem finns installerat och är uppkopplat till en larmcentral.
Dessutom berättigar installationsarbetet utfört av ett säkerhetsföretag till hushållsavdrag.
Kameraövervakning är ett bra komplement till ett inbrottslarmsystem.
Kameror fungerar också avskräckande och hjälper till att identifiera misstänkta personer vid en eventuell brottsutredning.
Via kameraövervakningssystem kan husägare enkelt övervaka sina fastigheter dygnet runt, exempelvis via applikationer i mobiltelefoner och surfplattor.
Regelbunden rondering av väktare, särskilt under perioder när fastigheten står tom, kan minska risken för inbrott och skadegörelse.
Rondering kan ske enligt ett varierande schema, vilket skapar en oregelbunden närvaro som avskräcker brottslingar från att slå till.
Om du kommer hem och upptäcker att ett inbrott eller skadegörelse har skett, är det viktigt att inte gå in i fastigheten direkt. Följ dessa steg:
Ett effektivt larmsystem kan även inkludera brand- och rökdetektorer. Genom att ansluta dessa till en larmcentral kan kunden själv, väktare eller räddningstjänst snabbt larmas vid utlösta brandlarm. Ett snabbt agerande vid en brand är viktigt när det gäller att begränsa och minimera skadorna.
Fuktskador kan utvecklas långsamt, och orsaka stora kostnader och hälsoproblem. Fuktdetektorer kan placeras i exempelvis källare, kök och andra utsatta områden. Vid eventuella larm kan kunden själv eller väktare snabbt undersöka situationen och vidta lämpliga åtgärder.
Regelbundna kontroller av el- och vattensystem i fastigheten minskar risken för brand och vattenläckor. Att anlita professionella yrkesmänniskor vid exempelvis reparationsarbeten är alltid att rekommendera.
Ett larmsystem som är uppkopplat till en larmcentral erbjuder flera fördelar:
Att investera i ett uppkopplat larmsystem och bevakning är en trygghetsåtgärd som skyddar ditt hem eller din fritidsbostad från både brott och olyckor. Med rätt förebyggande åtgärder och professionellt stöd så slipper du att oroa dig i onödan.
MTP Syd Ab erbjuder flera lösningar som kan hjälpa dig att minska dessa risker genom exempelvis teknisk eller fysisk bevakning.
Vi upplever att folk har blivit bättre på att förebygga risker, något som det ökande antalet alarmsystem i privata hushåll och fritidsbostäder under de senaste åren vittnar om.
Mer info om samtliga tjänster som MTP Syd erbjuder hittar du här på våra hemsidor.